Tietoa meistä
Hyvinkään Akupunktiokeskus tarjoaa asiakkailleen laadukkaita akupunktiohoitoja jo vuodesta 2013. Olemme erikoistuneet kiinalaiseen lääketieteeseen ja akupunktioon. Tarjoamme asiakkaillemme monipuolisia hoitomuotoja erilaisiin terveysongelmiin perinteisin kiinalaisin lääketieteen keinoin.
Halvar (Harri/豪一生)
Harri on suorittanut 2003-2009 Lanzhoussa Kiinassa lääketieteellisessä yliopistossa sekä länsimaalaisen että perinteisen kiinalaisen lääketieteen perustutkinnon. Harri on toiminut päivystyslääkärinä maakunnan sairaalassa Kiinassa ja muuttanut Suomeen 2010. Suomessa Harri on toiminut akuuttiosastolla ja lääkärinvastaanotolla lääkärin tehtävissä. Hyvinkään Akupunktiokeskus ei tarjoaa lääkärin palveluita, vaan kiinalaislääketieteen keinoin toteutettuja akupunktiohoitoja.
Vuonna 2013 hän on perustanut Hyvinkään Akupunktiokeskuksen, jossa on hoitanut asiakkaitaan perinteisellä kiinalaisella lääketieteellä mm. akupunktiohoidolla ja kuivakuppauksella. Hyvinkää Akupunktiokeskus on alusta asti pyrkinyt tarjoamaan asiakkailleen kokonaisvaltaista hoitoa ja huolehtimaan heidän hyvinvoinnistaan. Asiakkaamme ovat olleet tyytyväisiä palveluihimme ja olemme saaneet paljon positiivista palautetta.
Vuonna 2019 korona-pandemian vuoksi toiminta lakkautettiin, mutta vanhojen asiakkaitemme pyynnöstä aloitamme toukokuusta 2024 toimintamme uudelleen Hyvinkään Veteraanitalon toimipisteessä.
Vastaukset usein kysyttyihin kysymyksiin
Mitä akupunktio on kiinan kielellä? Mitkä ovat suurimmat väärinkäsitykset akupunktiosta länsimaissa?
针灸(zhenjiu) on perinteisen kiinalaisen lääketieteen yksi tärkein osa, johon sisältyy 针法 (zhenfa/akupunktio) ja 灸法(jiufa/ moxibustio). Nykyään länsimaissa ajatellaan virheellisesti, että针灸(zhenjiu) on akupunktio, mutta 针灸(zhenjiu) on akupunktion lisäksi paljon laajempi hoitomenetelmä. Länsimaissa luullaan usein, että akupunktio on itsenäinen hoitomenetelmä, mutta se ei ole. Akupunktio on perinteisen kiinalaisen lääketieteen yksi tärkein osa. Jos erotetaan akupunktio kiinalaisesta lääketiedestä, se menettää merkityksensä. perinteisen kiinalisen lääketieteen osana. Akupunktiohoitoa annetaan silloin, kun tiedämme vaivojen syyt perinteisen kiinalaisen lääketieteen näkökulmasta. Ennen akupunktiohoidon aloittamista, tehdään aina kartoitusta alkuhaastattelulla ja statuksella. Tämän perusteella laaditaan henkilökohtainen hoitosuunnitelma, jota päivitetään hoitotavoitteen mukaisesti.
Sivujenne mukaan hoitoon hakeutuvat yleensä tuki- ja liikuntaelinsairauksista kärsivät. Auttaako akupunktio niska- ja hartialihasten kipuihin, nivelrikon särkyihin tai selkävaivoihin? Entä auttaako akupunktio myös migreeniin ja ääreishermostoperäisten kipuihin? Ja toisinpäin, mihin akupunktio ei tehoa?
Akupunktio ei teho kaikkiin vaivoihin, kuten ei kirurginenkaan hoitomuoto sovi kaikkiin vaivoihin. Jos katsotaan kiinalaisen lääketieteen pitkää historia, akupunktio on aina käytetty sairauden hoitoon, elimistön vajaatoimintojen korjaamiseen (tässä vajaatoiminta ei kuitenkaan tarkoita samaa kuin länsimaisissa lääketieteissä), kivun ja unettomuuden hoidossa sekä hedelmättömyyden hoitamisessa.
Akupiste tarkoittaa nivelissä tai lihasten välissä olevaa painaumaa, jossa zang-fu-elinten qi ja meridiaanit kohtaavat ja tulevat lähellä pintaa. Useimmat akupisteet sijaitsevat meridiaaneilla, jotka yhdistävät niitä. Meridiaanit- tai osa niistä- on hyväksytty jopa WHO:ssa?
Akupisteidet määrä oli erilainen eri maissa, Vuonna 2004 WHO:n pyynnöstä kokoontui 12 akupunktion asiantuntijaa Kiinasta, Japanista ja Koreasta, he sopivat 365:stä akupisteistä. Vuonna 2006 WHO hyväksynyt 365 akupisteitä.
Akupisteiden kautta pyritään avamaan qin eli energian tukokset kehossa. Onko qi- energia tärkeä käsite kiinalaisessa lääketieteessä tai ihmisen "energisyydessä" yleensä?
Qi kirjoitetaan kiinaksi 气 , se tarkoittaa ilma, voima tai hengitys. Qi ei ole ainoastaan energiaa, vaan paljon laajempi käsite. Qi:tä on ympäristössä ja kehossa. Mutta, mitä on Qi? Se on vaikea kysymys, sillä tarkoitetaan montaa asiaa, mutta ei koskaan mitään uskontoon liittyvää, vaikka joissakin uskonnoissa käytetään samoja sanoja tai termejä. Palpoidessamme pulssia, jos pulssi tuntuu voimakkaalta, sanotaan, että veren Qi on riittäävä tai korkea, jolloin Qi liittyy verenpaineeseen. Toki tässä tapauksessa perenteisen kiinalisen lääketieteen käsityksen mukaan Qi voi liittyä myös sydämen tai munuaisten toimintaan. Jos henkilöllä on hengityselimistöjen vaivoja, jolloin sanotaan, että keuhkojen Qi on puutteellinen, jolloin Qi:llä tarkoitetaan hengitysvoimaa. Jos henkilöllä on sydämen vajaatoiminnan aiheuttama hengenahdistus, sanotaan, että Qi on lyhyt. Perinteinen kiinalainen lääketiede ei perustu uskontoon, vaan tuhansien vuosien kokemukseen.
Voiko kiinalaista ja länsimaista lääketiedettä yhdistää? Onhan esimerkiksi diagnostiikassa samaakin?
"Mielestäni voi yhdistää, Kiinassa on aika paljon menestyneitä esimerkkejä." Esimerkeksi kivun ja sairauden hoidossa käytetään sekä akupunktiota että lääkkeitä. Lääkkeet voivat olla yrttejä, tabletteja tai kapseleita.
Rohdoslääkkeitä annetaan myös erilaisten kroonisten sairauksien hoidossa, Kiinan markinnoilla on paljon rohdoslääkkeitä, joita käytetään länsimaalaisten lääkkeiden kanssa yhdistelmähoitona.
Mitä tarkoittaa "akupunktio on neuloilla pistelyä, mutta neuloilla pistely ei ole akupunktiota"?
Se tarkoitta sitä, että akupunktio hoidossa käytetään neuloja, mutta emme pistä mihin tahansa akupisteisiin. Akupisteet päätetään diagnosin perusteella, eli jos on päänsärkyä, ei välttämättä pistetä päähän, jos vaiva on muualla. Akupunktiossa kiinalaisen lääketieteen periaate on tärkeä, koska ilman oikeaa diagnoosia, emme voi oikeasti hoitaa vaivoja. Kyllä neulat ovat tärkeitä, mutta tärkeintä on pistää ne oikeisiin akupisteisiin.